Select Page

Členovia redakcie DAV DVA: historik Mgr. Ivan Luljak, publicista Ing. Juraj Janošovský sa spolu s aktivistom a politológom Mgr. Miroslavom Pomajdíkom zúčastnili diskusie v relácii Slobodného vysielača, Ľavicové spektrum 61 u Mgr. Miroslava Hazuchu. Záznam z relácie je tu.


Liberálni extrémisti priamo zaútočili na o. z. DAV DVA a to tým najšpinavším spôsobom – zaradili ho medzi tzv. ľavicových extrémistov a to bez dôkazov, bez akéhokoľvek zdôvodnenia. Konkrétne išlo o text Pavla Struhára, Prevencia nenávistných a extrémistických prejavov v školskom prostredí (Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Učebnica pre pedagógov stredných škôl), kapitola Radikálne a extrémistické občianske združenia:

Citácia: „Na ľavicovej scéne, na rozdiel od tej pravicovej, výraznejšie nepôsobí (čo logicky znamená, že pôsobia iba menej výrazné pozn., viď záver citácie) žiadne registrované radikálne alebo extrémne ľavicové občianske združenie. Je to spôsobené najmä rôznym charakterom nestraníckeho ľavicového a pravicového extrémizmu na Slovensku. Mimostranícka radikálna či extrémistická ľavicová scéna je totiž v porovnaní s pravicovou alternatívou častejšie tvorená intelektuálmi (pozri nižšie red. pozn. 1), ktorí sa neangažujú formou verejných akcií, ale skôr vedú rôzne diskusné kluby alebo sa venujú publikačnej činnosti (napr. Humanisti.sk, DAV DVA).“

STRUHÁR, P.; MORAVČÍK, I.; BUŠŠA, M.: Prevencia nenávistných a extrémistických prejavov v školskom prostredí. Učebnica pre pedagógov stredných škôl. Trenčín: Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ISBN 978-80-8075-768-7, s. 68-69 ; realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR, Prevencia nenávistných a extrémistických prejavov –mládež v centre pozornosti D200/2017/13

Pavol Struhár prednáša na gymnáziu v Partizánskom (zdroj)

Autorom je istý Mgr. Pavol Struhár, PhD., tajomník katedry, manažér kvality na Trenčianskej univerzite, ktorý absolútne neprofesionálne a bez akýchkoľvek dôkazov, či citácií zaradil o.z. DAV DVA, ktoré tvorí rovnomenný kultúrno-politický časopis do ktorého dodnes písali uznávaní vysokoškolskí pedagógovia(Hohoš, Sťahel, Manda, Fábry, Blaha), vedci (Ondriáš, Ondrovič, Luljak, Burgan), ale aj talentovaní umelci a spisovatelia (Kotradyová, Majerník, Valovičová, Nemčeková) za údajne „radikálne a extrémistické občianske združenie,“ čím menovaných autorov (minimálne zaradením medzi extrémistov) uráža, ohovára a ohrozuje ich dobré meno. Pozri bližšie zoznam spolupracovníkov, členov a podporovateľov o. z. DAV DVA.

ABY TOHO NEBOLO MÁLO, NA UVEDENÚ PRÍRUČKU DOSTALI AUTORI DOTÁCIU 10 TISÍC € (zdroj)

 

Z verejných peňazí – 10 tisíc € na lživé a manipulatívne príručky

Z verejných peňazí – 10 tisíc € na lživé a manipulatívne príručky

Ak DAV DVA nazývajú extrémistami len preto, že usiluje o naplnenie sociálnych, ľudských a občianskych práv, má právo sa brániť! Ak to však vyšlo s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR, ide vyslovene o spôsob perzekúcie slobodných ľudí s vlastným názorom. Ba dokonca, ak má byť táto manipulačná príručka učebnou pomôckou, je to aj proti našim právam, nakoľko sú o nás oficiálne šírené lži! Na strane 18 rovnomennej príručky sa Struhár odvoláva na právny štát. Nuž, čl. 26 (1) Ústavy SR jasne hovorí: „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.“

Skutková podstata trestného činu ohovárania je upravená v zákone č. 140/1961 Zb. Trestnom zákone, v znení neskorších predpisov.

Paragraf 373 (1) Trestného zákona (Zákon č. 300/2005 Z. z. – Ohováranie):
„Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“

DAV DVA na svojich stránkach pritom jasne deklaruje potrebu názorovej plurality, dialógu a diskusie o súčasnom spoločenskom zriadení a taktiež dlhodobo (článkami, konferenciami, prednáškami, prehláseniami) apeluje (Stanovy, čl. 3) na realizáciu občianskych, sociálnych a ekonomických práv, ktoré neoliberalizmus (minimálny štát) popiera. Treba tiež pripomenúť, že medzi autorov a čitateľov DAV2 patria nielen nezávislí aktivisti, podporovatelia pronárodných a prosocialistických strán, ale aj voliči strany Smer-SD či SNS, takže je otázne, či si je MS SR (ktoré opätovne vedie človek z pravicovej Most-Híd) vedomé, že podporou podobných propagandistických materiálov očierňuje aj podporovateľov svojich koaličných partnerov.

Preto apelujeme na ministerku školstva JUDr. Mgr. Martinu Lubyovú, PhD., aby uvedenú učebnicu stiahla zo škôl.

Socialistické, ale aj vlastenecké presvedčenie je legitímnym postojom na politickom spektre, či sa to ultraliberálom páči alebo nie. Je skutočne neprijateľné nazývať extrémistami všetkých, ktorí bojujú v prospech vlastenectva a sociálnych výdobytkov civilizácie a ktorí nesúhlasia s liberálnym fanatizmom, nepoklonkujú sa vojenským zločineckým organizáciám, ktoré majú na svedomí milióny mŕtvych (ba dokonca zahraničných Slovákov vo Vojvodine) či si dovoľujú kritizovať neoliberalizmus, ktorý je aplikovaný na globálnej úrovni.

DAV DVA nadväzuje na pokrokové tradície DAV-u z čias prvej ČSR, ktorý tvorili pokrokoví umelci Daniel Okali, Ján Rob Poničan, Laco Novomeský a Andrej Siracký s Vladom Clementisom. Prisúdenie organizácie DAV DVA medzi extrémistické organizácie teda poukazuje na základnú absenciu faktov a údajov z činnosti prvorepublikového DAV-u., alebo naslovovzatí „odborníci“ chcú za radikálov a extrémistov nazývať aj takých umelcov, či vedcov, akými nesporne boli Laco Novomeský, či vedec Andrej Siracký? Prečo vlastne zaplietli DAV do takýchto nekalých praktík? Že by kvôli Košútom, či neohrozenému vystupovaniu členov DAV-u proti hladu, biede a nezamestnanosti? Alebo je dôvod hlásenie sa organizácie k všetkému pokrokovému z minulosti, čo liberáli a kvázi demokrati a cenzori nemôžu ani trochu cítiť?

DAV DVA je priamo-demokraticky fungujúce občianske združenie usilujúce sa o propagáciu a naplnenie sociálnych (občianskych, ľudských a ekonomických) práv pracujúcich ľudí. Nikto nemá preto právo členov a podporovateľov DAV DVA  nazývať extrémistami. Propaguje totiž ekonomickú demokraciu, lokálnu ekonomiku, družstevníctvo, odbory, posilňovanie národnej ekonomiky, bojuje proti vojne a rusofóbii, proti svojvôli niektorých liberálnych opozičných politikov, novinárov a treťosektorových aktivistov. Na tom nie je nič extrémistické. Je to legitímny občiansky postoj.

DAV DVA nie je viazaný na žiadnu politickú stranu – podporuje dobré myšlienky, či ich propaguje Smer, KSS, Vzdor, Jednota či ktokoľvek. DAVu DVA ide skutočne o naplnenie sociálnych práv obyvateľov a zastrešujeme ich na mediálnej, kultúrnej a intelektuálnej úrovni.


Citácia zo stanov, čl. 3:

Členovia o. z. DAV DVA jasne deklarujú, že svojou aktivitou bojujú za naplnenie občianskych, ľudských, sociálnych a ekonomických práv tak, ako ich deklaruje Všeobecná deklarácia ľudských práv, ktorú vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN dňa 10.12.1948, ako rezolúciu 217 A (III).

Každý človek ako člen spoločnosti má právo na sociálne zabezpečenie a nárok na to, aby mu boli národným úsilím a medzinárodnou súčinnosťou v súlade s organizáciou a prostriedkami príslušného štátu zabezpečené hospodárske, sociálne a kultúrne práva, nevyhnutné na jeho dôstojnosť a na slobodný rozvoj jeho osobnosti. … Každý má právo na prácu, na slobodnú voľbu povolania, na spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky a na ochranu proti nezamestnanosti. Každý má, bez akejkoľvek diskriminácie, nárok na rovnaký plat za rovnakú prácu. … Každý má právo na životnú úroveň primeranú zdraviu a blahobytu jeho i jeho rodiny, rátajúc do toho potravu, šatstvo, bývanie, lekársku opateru a nevyhnutné sociálne služby, právo na zabezpečenie v nezamestnanosti, v chorobe, pri pracovnej neschopnosti, pri ovdovení, v starobe alebo v ostatných prípadoch straty zárobkových možností, ktoré vznikli okolnosťami nezávislými od jeho vôle.“ (Čl. 22, 23 a 25)

Súčasný globálny neoliberálny systém založený na predstave minimálneho štátu usiluje o popretie týchto práv v prospech generovania zisku a trhovej anarchie, čím sa stáva protiprávnym. Globálny neoliberálny model nadradil nad ľudskú dôstojnosť a hodnoty humanizmu nezmyselné generovanie zisku, ekonomický rast, nadprodukciu a s nimi spojené plundrovanie prírody, ktoré vedie k trvalej neudržateľnosti prežitia civilizácie.

Preto DAV DVA nemôže byť nikdy v budúcnosti označený za organizáciu, ktorá by smerovala k potláčaniu ľudských práv, naopak v mene sociálneho pokroku bojuje za ich naplnenie, nakoľko v súčasnom svete sú tieto práva garantované iba na papieri.


K situácii sa vyjadril aj člen o.z. DAV DVA, historik, Mgr. Ivan Luljak:

1 Je pekné, že autor nazýva DAV2 intelektuálmi, napokon aj pôvodný DAV, ktorý tvorili skutočne významné osobnosti slovenskej kultúry ako Clementis, Novomeský, Siracký či Kráľ boli cenzurovaní vtedajšími „bojovníkmi za demokraciu,“ takže sa nám história opakuje.

Pôvodne vyšlo na: http://davdva.sk/dav-dva-reaguje-na-lzive-a-nepodlozene-obvinenie-pavla-struhara/